środa, 17 lutego 2010

Dzień pomarańczowy

Z dnia: 15.02.2010


Jako że kupiłam 4 kg pomarańczy trzeba było coś z nimi zrobić.

Zrobiłam więc konfiturę pomarańczową (źródło):

Czas przygotowania: ok 3 h

Składniki: 1,5 kg pomarańczy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody

Pomarańcze sparzyć wrzątkiem. Delikatnie ściąć skórkę za pomocą nożyka lub obieraczki do warzyw, pokroić na paseczki. Pomarańcze obrać dobrze ze skóry, pozbawić pestek, pokroić na duże kawałki. Włożyć do rondelka, dodać sok z cytryny, cukier i wodę. Gotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po godzinie dodać pokrojoną w paski skórkę pomarańczową. Podsmażać do czasu, aż powidła zgęstnieją i nabiorą brunatnego koloru. Smacznego!

Uwaga! Jeżeli pomarańcze są słodkie należy dać mniej cukru. Mnie wyszły za słodkie a i tak nie dałam pół szklanki. Dałam też mniej skórki bo nie jestem wielkim fanem - pycha! Można jeść samo, z bagietką, do naleśników, omleta i czego tylko dusza zapragnie :D Nie wiem tylko jak ilość cukru ma się do ich trwałości po włożeniu do słoików. Ja zrobiłam tyle, że jadłam to niecałe dwa dni...

A tu jeszcze jeden pomarańczowy akcent:

3 komentarze:

  1. To może by tak pomarańczówkę? :> Widziałam dzisiaj w książce kucharskiej i od razu pomyślałam o tych Twoich pomarańczach ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale na takie cudo czeka się ze dwa tygodnie! No i alkohol nie wiem w jakich cenach tu a obawiam się że drogi ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. damn... trzeba było coś przemycić ;) :D

    OdpowiedzUsuń